Стажування в рамках спільного проекту СумДУ з Ліверпульським університетом

09.10.2023 в 16:00

У червні-серпні 2023 року науковий колектив кафедри ІТ під керівництвом завідувача кафедри Віри Шендрик у складі професора Євгенія Лаврова, доцента Юлії Парфененко, старшого викладача Наталії Федотової та аспіранта Євгена Палаженка прийняв участь у проєкті співпраці з Ліверпульським університетом, Великобританія. Проєкт реалізовувався за програмою «Ініціатива Єднання» за підтримки урядів Великобританії та України.

Віра Шендрик та Євген Палажченко здобули дослідницьку стипендію “Visiting scholarship” з можливістю візиту до університету м.Ліверпуль для проведення досліджень у липні-серпні 2032 року протягом 6 тижнів. Євгеній Лавров, Юлія Парфененко та Наталія Федотова здобули дослідницьку стипендію “Remote scholarship” від Ліверпульського університету на період 3 місяці (червень-серпень 2023 року), що передбачала онлайн-участь в усіх заходах.

Стажування включало ознайомлення з матеріальною базою та бібліотекою Ліверпульського університету, напрямками проведення досліджень та мало на меті пошуки тематики спільних досліджень для реалізації програм подальшої співпраці. Було проведено серію очних та онлайн зустрічей через Zoom, на яких представники кафедри ІТ презентували напрямки досліджень кафедри, познайомилися із науковими колективами закордонних колег з Ліверпульського університету та їх дослідженнями, зокрема, із діяльністю за проектом Meta City та напрямком Digital Twin, визначили коло наукової проблематики для подальшої співпраці.

Завідувач кафедри ІТ Віра Шендрик висловила враження про участь у проекті: «Науковий колектив кафедри інформаційних технологій СумДУ розпочав активну співпрацю з кафедрою комп’ютерних наук Університету м. Ліверпуль. Відбулися установчі зустрічі наукових груп та ознайомлення з напрямками наукових досліджень, пошук спільних точок дотику. Вражає відкритість колег з Ліверпуля, приємне ставлення, бажання підтримати і допомогти розвинути дослідження. Також дуже вражені ресурсами й обладнанням, яке буде доступне для спільних досліджень» [Джерело: портал новин СумДУ].

Кафедра ІТ вдячна Ліверпульському університету за підтримку вчених СумДУ та надану можливість участі у цьому проєкті.